HUN | GER | ENG
Webáruház
HÍREK, AKTUALITÁSOK
A Bodnár Pincészet Borház családi vállalkozás. Alapítója dr. Bodnár Sándor kertészmérnök, öt évtizedes sikeres szakmai múltra tekinthet vissza. Egész életében a szőlőhöz és a borhoz felelősséggel közeledett...
2008. november
Hírlevél feliratkozás
Név:

E-mail cím:

Bodnár Pincészet Borház
Exlibris gyűjtemény
Exlibris gyűjtemény
Exlibris gyűjtemény

Szőlészet, Borászat

Borászat

Bodnár Pincészet Borház
Pálos pince
Bodnár Pincészet Borház
Tokaj-Hegyalja védőszentjei
Simon és Júda
A Bodnár Pincészet Borház a Finom Borok Háza.
A Bodnár Pincészet Borház hagyományos pincéjét a XIII. században a pálos rend építette, mely Magyarország legrégebbi építészeti relikviái közé tartozik, 2002-től a Világörökség részét képezi. A 8 méter mélyen lévő zegzugos pinceágak falát vastagon borítja a fekete színű pincepenész. Itt őrizzük a család "kincstárát" a muzeális palackos borokat. A katonás sorban álló penésszel fedett palackok a "kucsmás fejedelmek" látványa lenyűgöző.
Bodnár Pincészet Borház
Borkostoló helyiség
A pincéhez szervesen illeszkedik a terméskőből épített korszerű feldolgozó, palackozó és ízlésesen berendezett 40 főt befogadó borkóstoló helyiség, amit Radványi György Ybl díjas építész tervezett. A ház ékessége a fali fülkében elhelyezett Tokaj-Hegyalja védőszentjei Simon és Júda relief.



Borkészítés

A Bodnár Pincészet Borház a Finom Borok Háza. A Bodnár Pincészet Borház borainak sikere a kiváló alapanyagnak, a kíméletes szőlőfeldolgozásnak, az évszázados kézműves hagyományoknak és a jelenkor legkorszerűbb technikájának köszönhető. Borainknál a minőségtől függően kifejlődjön a pincészetünkre jellemző egyedi karakter.
Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály borainknál az ép szőlőt gyorsan és kíméletesen dolgozzuk fel. A kinyert mustot hűtéssel ülepítjük, spontán erjesztjük. Erjesztés után fejtjük finom seprőn tartjuk, derítjük szűrjük, fahordós érlelés után palackozzuk. Fiatal borainkon dominál az elsődleges fajtákra jellemző üde, friss gyümölcsíz.
Szamorodni (száraz-édes) készítése: A szamorodni lengyel eredetű szó, azt jelenti "ahogy termett-ahogy született". Első készítői lengyelek lehettek, akik a XVII. században a tőkén megvették a szőlőt, és együttesen dolgozták fel az ép és aszúszemeket. Ha a fürtökön kevesebb aszúszem volt akkor alacsonyabb cukorfokú mustot nyertek, ebből száraz Szamorodnit készítettek. Ha több volt az aszúszem magasabb fokú mustot kaptak amiből édes Szamorodnit készítettek. Kifejlődéséhez több éves fahordós érlelés szükséges. Mai napig ezen több évszázados készítési eljárással készítjük borainkat.

Bodnár Pincészet Borház
Szepsi Laczkó Máté
borház, az aszúbor bölcsője

Aszúsodás folyamata
Aszú borkészítés: Tokaj-Hegyalját az aszúszemek emelik ki a világ más borvidékei közül. Az első aszúbort 1631-ben Szepsi városában született Laczkó Máté református prédikátor készítette Lorántffy Zsuzsanna I. Rákóczy György fejedelem hitvese részére úrvacsorai bornak, a sátoraljaújhelyi Oremus dűlő terméséből. Szeptember végén október elején amikor a bogyók cukortartalma eléri a 17 mustfokot, egy kis eső hatására a bogyókon repedések keletkeznek, ezeken keresztül behatol a Botrytis cinerea nevű gomba. 2-3 hét száraz, meleg idő után befejeződik az aszúsodás folyamata. Ennek eredménye képen az aszúbogyóban csökken a savtartalom és ötszörösére növekszik a cukortartalom, valamint egy különleges botrytises íz jelentkezik.
Bodnár Pincészet Borház
Aszúszem válogatás
Szüretkor e bogyókat szemenként leszedjük, kádakba gyűjtjük. Az aszúszemekből saját súlyuknál fogva kicsöpög az eszencia 2-3% mennyiségben, ami méz sűrűségével és édességével vetekszik.
Az aszúszemek feldolgozása az újborok kierjedése után novemberben következik. Egy 136 literes gönci hordónyi az évi újborhoz adunk 3-4-5-6 puttonyi feltárt aszúszemet, 12-48 órán keresztül áztatjuk, préseljük, hordóba fejtjük és több hónapon keresztül erjesztjük, majd legalább három évig fahordóban érleljük. Palackozásra akkor kész az aszúbor, amikor a primer ízek mellett a klasszikus érett, ászkolt ízek finomsága, élénksége tökéletes egyensúlyba, harmóniába olvad.
Bodnár Pincészet Borház
Levelezési cím: 3980 Sátoraljaújhely, Balassi Bálint utca 31.
Telephely: 3980 Sátoraljaújhely, Pincék völgye 16.
Kapcsolattartó:
Dr. Bodnár Sándor
Repei József
+36 30-995-1115
+36 30-627-2265
© copright 2011 - minden jog fenntartva - www.bodnarpinceszet.hu | Oldaltérkép | Adatvédelem | Impresszum
Készítette: Achron Kft.