HUN | GER | ENG
Webáruház
HÍREK, AKTUALITÁSOK
A Bodnár Pincészet Borház családi vállalkozás. Alapítója dr. Bodnár Sándor kertészmérnök, öt évtizedes sikeres szakmai múltra tekinthet vissza. Egész életében a szőlőhöz és a borhoz felelősséggel közeledett...
2008. november
Hírlevél feliratkozás
Név:

E-mail cím:

Bodnár Pincészet Borház
Exlibris gyűjtemény
Exlibris gyűjtemény
Exlibris gyűjtemény

Tokaji borvidék - Sátoraljaújhely

Tokaj-hegyaljai borvidék

Tokaji borvidék
A Tokaj-hegyaljai borvidék 5500 hektárnyi területen fekszik, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában.
Talaja vulkánikus eredetű andezit és riolit tufán képződött barna erdőtalaj (nyiroktalaj), kivéve a Tokaj település szőlőit, melyeknek talaja lösz. A vulkanikus eredetű talajok mállásakor keletkező ásványi anyagokat a szőlő fejlődése során hasznosítja, melyek alapvetően járulnak hozzá a kiemelkedő minőségű szőlőterméshez. A köves talajok jó hőtároló képességgel rendelkeznek, a mikroklímát természetes úton kondicionálják, segítve ezzel az érés és az aszúsodás folyamatát.
Éghajlata makro és mikro klimatikus adottságai egyediek, optimálisak a szőlőnek. A borvidéket elkerülik a hírtelen nagy hőingadozások, ami köszönhető a Kárpátok és a Zemplén hegység által nyújtott védelemnek, valamint a Tisza és Bodrog folyók közelségének. Az utóbbiak a relatív páratartalomba is kedvező szerepet játszanak, közösen a szőlők feletti hegycsúcsokat borító lombos erdőkkel. A klíma kiegyenlített, jó évjáratokban a hosszú, meleg száraz ősz biztosítja az aszúsodáshoz a klimatikus feltételeket.
Napfényes órák száma 1952.
A hőmérséklet átlaga 10,30°C, leghidegebb hónap a január, melynek középhőmérséklete -2,90°C, a legmelegebb július 21,60°C havi átlaghőmérséklettel.
A tengerszint feletti magasság is hat a minőségre. Legjobb a hegyvonulat középső része, ahol a tápanyag, humusz és a nap beesési szöge is legkedvezőbb a növény számára és a termés minőségére is. A téli fagykárok határa a 120 m tengerszint feletti magasságnál húzható meg, ez alatt biztonsággal szőlőtermelést folytatni nem lehet.
Csapadék évi átlaga 590 mm, ami kielégíti a szőlő csapadékigényét. Az őszi hónapok általában szárazak és naposak, ami kedvezően hat a cukortartalom növekedésére.

Sátoraljaújhely

Sátorlajaújhely
Város látképe 1867-ből
Sátoraljaújhely 750 éves város.

"Az aszúbor szülővárosa a kultúra földje", Rákócziak, Kossuth, Kazinczy élt itt. Itt ölelkeznek a kialudt tűzhányó hegyek az alfölddel, Sátorhegy, Oremus, Várhegy, Szárhegy, Magashegy, Feketehegy, Bányi hegy - mind kitűnő szőlőtermő hegyek. Az őrzőhegyek innen szórják szét a világba a tokaji borokban megtestesülő vulkáni tűz erejét, lelkét. Nem véletlen, hogy az első aszúbort 380 évvel ezelőtt 1631-ben Szepsi Laczkó Máté református prédikátor itt készítette el az Oremus dűlőben. Zarándok hely ez a bor értő és szerető emberek számára.

Pálos rend
Piarista templom
és kollégium
Tudatosság van abban is, hogy a XIII. században e városban megtelepedett Pálos rendi szerzetesek megépítették a több min 10 km. Hosszú pincerendszert, a "földalatti várost" ami 2002-től a Világörökség részét képezi.
Bodnár Pincészet Borház
Levelezési cím: 3980 Sátoraljaújhely, Balassi Bálint utca 31.
Telephely: 3980 Sátoraljaújhely, Pincék völgye 16.
Kapcsolattartó:
Dr. Bodnár Sándor
Repei József
+36 30-995-1115
+36 30-627-2265
© copright 2020 - minden jog fenntartva - www.bodnarpinceszet.hu | Oldaltérkép | Adatvédelem | Impresszum
Készítette: Achron Kft.