A HELY, AHOL BORAINK SZÜLETNEK

Tokaj-hegyalja Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke. A borvidék 5500 hektárnyi területen fekszik, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában. Az ország legismertebb, vulkanikus talajjal rendelkező borvidéke Tokaj-hegyalja, ahonnan a külön stílust képviselő vulkáni borok származnak.

Sátoraljaújhelyben él családunk, ide építettük 1992-ben a Borászatunkat, ill. szőlőterületeink jelentős része a város határában, és a környéki kiváló fekvésű dűlőkben találhatóak. A 760 éves város központja és régi városrészei a felvidéki kisvárosok jellegzetes hangulatát őrzik. Ez "az aszúbor szülővárosa, a kultúra földje", ahol a történelem kiemelkedő személyiségei, többek között a Rákóczi család, Gróf Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Kazinczy Ferenc élt.

Itt ölelkeznek a kialudt tűzhányó hegyek az alfölddel - Sátorhegy, Oremus, Várhegy, Szárhegy, Magashegy, Feketehegy, Bányi hegy - mind kitűnő szőlőtermő hegyek. Az őrzőhegyek innen szórják szét a világba a tokaji borokban megtestesülő vulkáni tűz erejét, lelkét. 

Nem véletlen, hogy az első aszúbort közel 400 évvel ezelőtt 1631-ben Szepsi Laczkó Máté református prédikátor itt készítette el az Oremus dűlőben. A metódust feljegyezte és a következő évszázadokban is ezt követve készítették a borvidék idővel világhírű aszúborát, mely "a borok királya és a királyok borává" vált.

Zarándokhely ez a borértő és szerető emberek számára. Tudatosság van abban is, hogy a XIII. században e városban megtelepedett Pálos rendi szerzetesek megépítették a több mint 10 km hosszú pincerendszert, a "földalatti várost", ami 2002-től a Világörökség részét képezi. Borászatunk, pincénk és területeink egyike is itt található az Ungvári pincesoron.