BORÁSZAT

A borkészítés varázslat, mely a természet és ember közös erőfeszítése, boldogságos munkája.

A Bodnár Pincészet a finom borok háza

Kíméletes szőlőfeldolgozással, az évszázados hagyományok és napjaink legkorszerűbb technológiájával, a kor ízlésvilágának szem előtt tartásával, a legnagyobb szakmai odafigyeléssel készítjük borainkat. Ennek során a minőségtől függően fejlődik ki a pincészetünkre jellemző egyedi karakter.

Fiatal borainkban dominál gyümölcsösség, a szőlő illatanyaga, frissessége, a hagyományos nagy borainknál -a szamorodniknál és aszúknál- tökéletes egyensúlyba, harmóniába olvadnak össze az elsődleges és a klasszikus ászkolt ízek finomsága, élénksége. 

Borkészítés

Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály borainknál az ép szőlőt gyorsan és kíméletesen dolgozzuk fel. A kinyert mustot hűtéssel ülepítjük, spontán vagy irányítottan erjesztjük. Erjesztés után fejtjük, finom seprőn tartjuk, derítjük szűrjük, fahordós érlelés után palackozzuk. Fiatal borainkon dominál az elsődleges fajtákra jellemző üde, friss gyümölcsíz.

Szamorodni (száraz-édes) készítése: A szamorodni lengyel eredetű szó, azt jelenti "ahogy termett- ahogy született". Első készítői lengyelek lehettek, akik a XVII. században a tőkén megvették a szőlőt, és együttesen dolgozták fel az ép és aszúszemeket. Ha a fürtökön kevesebb aszúszem volt akkor alacsonyabb cukorfokú mustot nyertek, ebből száraz Szamorodnit készítettek. Ha több volt az aszúszem magasabb fokú mustot kaptak amiből édes Szamorodnit készítettek. Kifejlődéséhez több éves fahordós érlelés szükséges. Mai napig ezen több évszázados készítési eljárással készítjük borainkat.

Aszúbor készítés

Tokaj-Hegyalját az aszúszemek emelik ki a világ más borvidékei közül

Az első aszúbort 1631-ben Szepsi városában született Laczkó Máté református prédikátor készítette Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczy György fejedelem hitvese részére úrvacsorai bornak, a sátoraljaújhelyi Oremus dűlő terméséből. 

Szeptember végén, október elején, amikor a bogyók cukortartalma eléri a 17 mustfokot, egy kis eső hatására a bogyókon repedések keletkeznek, ezeken keresztül behatol a Botrytis cinerea nevű gomba. 2-3 hét száraz, meleg idő után befejeződik az aszúsodás folyamata. 

Ennek eredményeképpen az aszúbogyóban csökken a savtartalom és ötszörösére növekszik a cukortartalom, valamint egy különleges botrytises íz jelentkezik. 

Szüretkor e bogyókat szemenként leszedjük, kádakba gyűjtjük.Az aszúszemekből saját súlyuknál fogva kicsöpög az esszencia 2-3% mennyiségben, ami a méz sűrűségével és édességével vetekszik.


A tradícionális aszúbor készítés folyamata:

Az aszúszemek feldolgozása az újborok kierjedése után novemberben következik. Egy 136 literes gönci hordónyi az évi újborhoz adunk 3-4-5-6 puttonyi feltárt aszúszemet, 12-48 órán keresztül áztatjuk, préseljük, hordóba fejtjük és több hónapon keresztül erjesztjük, majd legalább három évig fahordóban érleljük. Palackozásra akkor kész az aszúbor, amikor a primer ízek mellett a klasszikus érett, ászkolt ízek finomsága, élénksége tökéletes egyensúlyba, harmóniába olvad.

Ilyen eljárással készített borokat csak 2015-ig lehetett készíteni, mivel a bortörvényi változások miatt 2016-tól már csak Tokaji Aszú hozható forgalomba puttonyszám megjelölés nélkül, melynek minősége egy 5 puttonyos aszúét kell, hogy elérje.